A 4 legnépszerűbb CMS rendszer, de melyik a legjobb?

Bevezető

Az alábbiakban egy részletes összehasonlító leírás található négy népszerű tartalomkezelő rendszerről: Joomla, WordPress, Drupal és Magento. Ebben a részletes összehasonlításban megtudhatjuk, hogy ezek a CMS rendszerek miként különböznek egymástól a funkcionalitás, a felhasználói élmény, a fejlesztési lehetőségek és az alkalmazhatóság szempontjából.

Joomla

joomla

Joomla (https://www.joomla.org) egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS), amelyet egy aktív fejlesztői közösség támogat. 2008. január 22-én jelent meg a Joomla! 1.5 stabil kiadása, melyet 2012 márciúsáig támogattak. Ezt követően sajnos igen rossz évek következtek a fejlesztésekben, a 2.x-es verzióknál nagyon sok sérülékenység volt az alap rendszerben. A fejlesztők tanúlva a korábbi hibákból egy telejsen újragondolt 3.x verziót adtak ki, mely kijavította a korább gondokat.  Ennek következtében a frissítés 2.x -> 3.x-re sok kompatibiltási gondot jelentett. A napokban lett vége a 3.x verzió támogatottságának és a minden erővel a 4-es verzióra öszpontosítanak. 

A Joomla kifejezetten alkalmas közepesen összetett vagy összetett weboldalakhoz, például üzleti honlapokhoz, szervezeti weboldalakhoz és online magazinokhoz. 

Felhasználói élmény:

Joomla relatíve magas tanulási küszöböt igényel az átlagos felhasználók számára. Az adminisztrációs felület meglehetősen összetett lehet. Azoknak, akiknek vannak programozási ismereteik, a Joomla lehetőséget kínál egyedi és komplex weboldalak kialakítására.

Bővítmények: 
Joomla számos bővítményt és sablont kínál, amelyek segítségével könnyen testre szabhatóak az oldalak. Az Extension Directory-ban találhatók a kiterjesztések. Az erőteljes keresőmotorok és a hozzáférési jogosultság kezelése is könnyen megoldható a rendszeren belül.

Közösség és Támogatás:
A Joomla rendelkezik egy aktív közösséggel és hivatalos fórumokkal, ahol segítséget kérhetsz, és megoszthatod tapasztalataidat. Számos online forrás és oktatóanyag áll rendelkezésre a Joomla használatának tanulásához.

Biztonság:
A Joomla fejlesztői gyakran frissítik a rendszert a biztonsági sebezhetőségek minimalizálása érdekében. Fontos azonban az alapos biztonsági intézkedések betartása, különösen akkor, ha a Joomla-t felhasználói adatokat kezelő weboldalon használjuk.

WordPress

wordpress

A WordPress (https://wordpress.com) egy ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS), amelyet 2003-ban Matt Mullenweg és Mike Little alapított. Kezdetben egy blogmotor volt, de hamarosan fejlődött, hogy teljes értékű webhelykezelő rendszerré váljon. A WordPress széles körben elterjedt és népszerűvé vált, különösen a tartalomkészítők és vállalkozások körében, részben az egyszerű használat és a bővítmények széles választéka miatt.

A WordPress az év során számos verziót és frissítést ért el, amelyek közül sok a biztonsági javításokra és funkciók fejlesztésére összpontosított. A WordPress közösségi szellemisége kiemelkedő, és a fejlesztők és felhasználók aktívan hozzájárulnak a rendszer fejlődéséhez és támogatásához. Ma a WordPress egyik legnépszerűbb CMS a világon, milliók weboldalát hajtja, és továbbra is fejlődik, hogy megfeleljen a változó internetes igényeknek és trendeknek.

Felhasználói élmény:
WordPress rendkívül felhasználóbarát, és az átlagos felhasználók számára könnyen elsajátítható. Az adminisztrációs felület intuitív, és számos ingyenes és prémium sablon közül választhatsz.

Pluginek:
A WordPress rendkívül gazdag kiterjesztések terén. Több ezer ingyenes és fizetős bővítmény áll rendelkezésre a funkcionalitás kibővítéséhez. Sablonok terén is bőséges a választék, így könnyedén testre szabható a weboldal dizájnja.

Közösség és Támogatás:
A WordPressnek a legnagyobb felhasználói közössége van a világon. Ez azt jelenti, hogy könnyen találhatsz segítséget és dokumentációt. Támogatották a hivatalos fórumok, cikkek és videók, amelyek segítenek a WordPress használatában.

Biztonság:
Mivel olyan népszerű, a WordPress egy gyakori célpont a támadások számára. Fontos az alapos biztonsági intézkedések betartása, például rendszeres frissítések és biztonsági bővítmények használata.

Drupal

A Drupal (https://www.drupal.org) egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS), amelyet Dries Buytaert belga egyetemi hallgató fejlesztett ki 2000-ben. Az eredeti neve “Drop” volt, ami utal a “dropout” kifejezésre, mivel Buytaert az egyetemi tanulmányai során kezdte el a projektet. 2001-ben a nevét változtatta Drupalra, a holland “druppel” szóból, ami “cseppet” jelent.

A Drupal hamar népszerűvé vált a közösségi weboldalak és fórumok építésében, majd később a tartalomkezelő rendszerek terén is. Az aktív fejlesztői közösség és a világszerte elérhető bővítmények lehetővé tették a Drupal testreszabhatóságát és sokoldalúságát.

A Drupal közösségi szellemisége és a biztonsági fókusz mindig is kiemelkedő volt, ami hozzájárult a tartalomkezelő rendszer népszerűségéhez a vállalati és kormányzati szektorban is. A Drupal jelenlegi változata 9 vagy 10, attól függően, hogy a felhasználó milyen verziót választ. A Drupal folyamatosan fejlődik, hogy megfeleljen a változó webes igényeknek és technológiáknak.

Felhasználói élmény:
Drupal összetettebb rendszer, amely programozási ismereteket igényel az optimális használathoz. Az adminisztrációs felület meglehetősen összetett, és kevésbé intuitív az átlagos felhasználók számára.

Kiterjesztések:
Drupal rendelkezik saját bővítményekkel (modulokkal) és sablonokkal. Ezek lehetővé teszik a funkcionalitás kibővítését, de kevesebb választék van, mint a WordPress esetében.

Közösség és Támogatás:
Bár a Drupal közösség kevésbé nagy és aktív, azoknak, akik használják, rendelkezésre áll a közösségi támogatás és a dokumentáció. A hivatalos fórumokon és weboldalon találhatók hasznos erőforrások.

Biztonság:
Drupal híres a biztonságáról, és gyakran frissítik a rendszert a sebezhetőségek kiküszöbölése érdekében. Azonban fontos az alapos biztonsági intézkedések betartása, különösen az összetettebb weboldalak esetében.

Magento

magneto

A Magento (https://business.adobe.com/products/magento/open-source.html)egy szakosodott CMS, amelyet az e-kereskedelemhez terveztek. Azoknak, akik online áruházakat szeretnének létrehozni, a Magento számos erőteljes funkciót és testreszabási lehetőséget kínál. A Magento egy nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform, amelyet az amerikai cég, a Varien Inc. alapított 2007-ben. A kezdeti verziókat a Zend Frameworkre építették, és azonnal népszerűvé váltak a fejlesztők és az online kereskedők körében. A Magento 2008-ban jelentette meg első hivatalos verzióját, és rövid időn belül a vezető e-kereskedelmi platformmá vált a világon, számos bővítménnyel és széleskörű közösségi támogatással. Az évek során a Magento számos verziófrissítést és fejlesztést ért el, és 2018-ban a cég hivatalosan is a Adobe része lett, amely továbbra is fejleszti és támogatja a platformot.

Felhasználói élmény:
A Magento egy olyan platform, amely elsősorban fejlesztőknek és vállalkozásoknak szól. Az alapbeállításokban és a kezdeti beállításokban való navigálása lehet összetett és kihívást jelenthet a kevésbé technikailag jártas felhasználók számára. Az adminisztrációs felület számos funkciót és testreszabási lehetőséget kínál, de ezek kezelése időigényes lehet. Az egyszerű webhelyek készítésére és kezelésére a Magento talán túlzottan is bonyolult lehet.

Pluginek:
A Magento erőteljes kiterjesztési lehetőségeket kínál, amelyekkel a felhasználók testreszabhatják és bővíthetik az online áruházukat. A Magento Marketplace és a közösségi fejlesztők által létrehozott kiterjesztések széles választékát kínálják, így könnyen integrálhatók például fizetési átjárók, szállítási megoldások, marketing eszközök és sok más.

Közösség és támogatás:
A Magento rendelkezik egy aktív és hatalmas közösséggel, amely tartalmazza a fejlesztőket, üzleteket és támogatókat. Ez a közösség segíthet válaszokat találni a kérdéseire és megoldásokat keresni a problémákra. Ezenkívül a Magento Inc. is kínál hivatalos támogatást, de ez általában magasabb költségekkel jár.

Biztonság:
A Magento kiemelkedő figyelmet fordít a biztonságra. Folyamatosan frissíti a rendszert, hogy megvédje a webáruházakat a biztonsági résekkel és sebezhetőségekkel szemben. Azonban azért is fontos, hogy a felhasználók rendszeresen frissítsék és karbantartsák a Magento verzióikat, valamint alkalmazzák a legjobb gyakorlatokat a biztonságos működtetés érdekében.

Összehasonlítás

Most, hogy részletesen megvizsgáltuk mindegyik CMS jellemzőit, vegyük szemügyre azokat a szempontokat, amelyek segítenek összehasonlítani és meghatározni, melyik a legjobb választás az adott felhasználási esetekhez:

1. Felhasználói élmény:
A WordPress a legegyszerűbben használható CMS, és ideális azoknak, akik gyorsan és könnyedén szeretnének weboldalakat készíteni, különösen, ha nincsenek programozási ismereteik. Joomla és Drupal összetettebbek, és inkább fejlesztői ismereteket igényelnek. Magento pedig kifejezetten az e-kereskedelmi tevékenységekhez készült.

Kiterjesztések és Sablonok:
A WordPress kínálja a legnagyobb választékot ingyenes és fizetős kiterjesztések és sablonok terén, így lehetőség van gyorsan testre szabni az oldalakat. Joomla és Magento is rendelkezik egy jókora kínálattal, bár valamivel szűkebb választék. Drupal esetében a kiterjesztések számítanak a legkorlátozottabbnak.

Funkcionalitás és Rugalmasság:
Joomla, Drupal és Magento nagyon erőteljesek és rugalmasak, és kiválóan alkalmasak összetett weboldalak vagy online áruházak kialakításához. Drupal és Joomla különösen jók a felhasználói jogosultságok kezelésében. WordPress pedig a legjobb választás a blogok és az egyszerűbb weboldalak számára.

Közösség és Támogatás:
A WordPress rendelkezik a legnagyobb és leghatékonyabb felhasználói közösséggel, és a támogatási erőforrások bőségesek. Joomla, Drupal és Magento is rendelkezik közösségi és hivatalos támogatással (Adobe), de kisebbek és kevésbé aktívak, mint a WordPress közössége.

Biztonság:
Mindegyik CMS-re rendszeresen kijönnek biztonsági frissítések, de fontos a megfelelő biztonsági intézkedések betartása, különösen a WordPress esetében, mivel a legnépszerűbb és gyakran célpont a támadások számára.

Költségek:
Mind a négy CMS ingyenesen elérhető alapváltozatban. Azonban a kiterjesztések, sablonok és egyéb szolgáltatások esetében költségek merülhetnek fel. Minden rendszernek vannak ingyenes és prémium opciói.

Felhasználási esetek:
A választás nagyban függ attól, hogy milyen céljaid vannak. Ha egy egyszerű blogot vagy weboldalt szeretnél létrehozni, a WordPress a legjobb választás. Joomla és Drupal ideálisak, ha komplex weboldalakat vagy közösségi oldalakat akarsz építeni. Magento pedig az online áruházakhoz ajánlott.

Végső gondolatok

Nincs abszolút jó vagy rossz választás a CMS rendszer kiválasztásakor, mivel a felhasználási esetek, a szakértelem és az igények változhatnak. Fontos megfontolni, hogy mire szeretnéd használni a weboldalt, mennyire vagy hajlandó tanulni és fejleszteni, és milyen funkcionalitásra van szükséged.

  • Ha könnyen használható, blogot vagy egyszerű weboldalt szeretnél, a WordPress a legjobb választás.
  • Ha összetett weboldalakat vagy közösségi platformokat tervezel, a Joomla vagy a Drupal lehet a megfelelő választás.
  • Ha online áruházat szeretnél létrehozni, a Magento az egyik legjobb e-kereskedelmi megoldás.

Minden esetben fontos a biztonsági intézkedések és az alapos tervezés, valamint az igényeidnek megfelelő kiterjesztések és sablonok használata. A végső döntés mindig attól függ, hogy mi a legfontosabb számodra és milyen projekteket szeretnél létrehozni a jövőben.

Ha már eldöntötte milyen típusú weboldalt szeretne, keressen fel és megbeszéljük a részelteket. 

Facebook
Twitter
LinkedIn