Miért fontos az HTTPS használata a weboldalaknál?

Mi az a HTTPS protokoll?

A HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) egy kriptográfiai protokoll, amelyet a weboldalak és a webböngészők közötti adatok biztonságos átvitelére használnak. Alapvetően a HTTP továbbfejlesztett változataként jött létre annak érdekében, hogy megerősítse az adatok védelmét és a felhasználók személyes adatainak biztonságát az interneten.

A HTTPS létrehozása során az adatokat titkosítják, mielőtt azok a böngésző és a webhely közötti utazásra indulnának. A titkosításnak köszönhetően az adatok csak a végpontokon, azaz a webhely szerverén és a felhasználó böngészőjében vannak elérhetők, és harmadik félnek nem hozzáférhetők. A titkosított kommunikáció kulcsfontosságú a felhasználók biztonságának és adataik védelmének szempontjából.

Miért fontos az HTTPS használata a weboldalaknál?

A HTTPS használata rendkívül fontos a weboldalak számára, és számos okból tekinthető elengedhetetlennek:

 1. Adatbiztonság: A HTTPS segít megvédeni a felhasználók személyes és érzékeny adatait, például jelszavakat, hitelkártya-adatokat és egyéb személyes információkat. A titkosított kapcsolatnak köszönhetően nehéz vagy lehetetlen lesz az adatok illetéktelen hozzáférése.

 2. Integritás: A HTTPS védi a weboldalak tartalmának integritását. Ez azt jelenti, hogy a tartalom nem módosulhat meg útközben, így elkerülhetők a rosszindulatú támadások, például a középen támadások (man-in-the-middle attacks).

 3. Az üzleti hitelesség növelése: A HTTPS használata növeli a weboldal hitelességét és megbízhatóságát. A böngészők gyakran jól láthatóan jelzik, ha egy webhely biztonságos, ami növelheti a látogatók bizalmát.

 4. SEO előnyök: A keresőmotorok, például a Google, előnyben részesítik az HTTPS-t használó webhelyeket a keresési eredmények sorrendezése során. Ez azt jelenti, hogy az HTTPS használata javíthatja a webhely SEO-teljesítményét és láthatóságát.

 5. Cookie-k és engedélyek kezelése: A HTTPS lehetővé teszi a böngészők számára, hogy a biztonságos webhelyekre vonatkozóan szigorúbb szabályokat alkalmazzanak a cookie-k és az engedélyek kezelésére, ami segít az adatvédelmi előírások betartásában.

 6. Szinte kötelezővé vált:  Egyre több böngésző és webfejlesztési platform kötelezővé teszi a HTTPS használatát. Ez azt jelenti, hogy a webhelyeknek, amelyek még mindig csak HTTP-t használnak, veszíthetnek a böngészők és a felhasználók elérése során.

A HTTPS beállítása a weboldalalkon

A HTTPS beállítása nem csak a weboldalak tulajdonosai, hanem mindenki számára fontos, aki online tevékenykedik. Ezért a legtöbb tárhely szolgáltató már ingyenesen biztosít 3 hónapos ingyenes tanúsítványt (általába https://letsencrypt.org/), melyet automatikusan megújít. Az alábbiakban röviden összefoglalom a folyamatot. :

 1. SSL/TLS tanúsítvány beszerzése: Első lépésként egy SSL/TLS tanúsítványt kell beszerezni egy megbízható tanúsítvány kibocsátótól. Ez a tanúsítvány megerősíti a weboldal hitelességét és engedélyezi a HTTPS használatát.

 2. Tanúsítvány telepítése a szerverre: A tanúsítványt telepíteni kell a webhely szerverén. A telepítési folyamat függ a szerver típusától (pl. Apache, Nginx, IIS).

 3. HTTPS beállítása a weboldalon: A weboldal kódjában a HTTP URL-eket át kell alakítani HTTPS URL-ekké, hogy minden kapcsolat titkosított legyen.

 4. Megfelelő irányítás beállítása: Fontos, hogy a HTTP oldalakat átirányítsák a HTTPS-re a böngészőkben. Ezt az irányítást általában a szerver beállításaiban vagy a .htaccess fájlban lehet elvégezni.

 5. Tesztelés és karbantartás: Végül alaposan tesztelni kell a webhelyet, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden jól működik. Ezenkívül rendszeres karbantartásra és a tanúsítvány frissítésére is szükség van.

Összegzés

A HTTPS protokoll alapvető fontosságú a weboldalak és az online adatok biztonságának megőrzéséhez. Az adatbiztonság és a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében minden webhely tulajdonosának és üzemeltetőjének érdemes gondoskodnia arról, hogy a HTTPS használata alapvető része legyen webes jelenlétüknek. A HTTPS nemcsak a felhasználók biztonságát szolgálja, hanem a webhely hitelességét is javítja, és segít az online teljesítmény és SEO optimalizálásában.

Ha Ön is szeretne olyan weboldalt, mely nem csak modern és könnyen kezelehető, de biztonságos weboldalt is vegye fel velem a kapcsolatot és segítek megtervezeni álmai weboldalát

Facebook
Twitter
LinkedIn